Lezing 1849 – Prof. dr. Casper Albers


Foto: Tessa Sanders Fotografie
SprekerProf. dr. Casper Albers (RUG)
TitelCoronastatistiek
Datum/tijdWoensdag 2 februari 2022 om 20:00u
LocatieForum Groningen (Rabo studio) en online (zie Livestream)
Taal lezingNederlands
Fysiek bijwonenVooraf aanmelden is noodzakelijk vanwege o.a. de (gratis door het KNG ter beschikking gestelde) catering en is mogelijk tot zondag 30 januari 17:00u via kng@rug.nl.
Ontvangst vanaf 19:30u met koffie/thee, rond 20:45u pauze met koffie/thee.
– Een geldig coronatoegangsbewijs is vereist (zie informatie hieronder).
– In het Forum is het dragen van een mondkapje verplicht wanneer u rondloopt in het gebouw of de zaal. Het mondkapje mag af zodra u heeft plaatsgenomen.
Corona-
toegangsbewijs
– U dient uw vaccinatiebewijs of herstelbewijs of recent negatieve testuitslag (via Testen voor Toegang) te tonen via de CoronaCheck-app of een geprinte versie (via www.coronacheck.nl/print).
– Neem ook een geldig legitimatiebewijs mee.
LivestreamDe lezing volgen via de livestream? Dat kan vanaf +/- 19:55u via YouTube. Vooraf aanmelden is dan niet nodig.
Samenvatting lezing

Eén onderwerp houdt de wereld nu al twee jaar in de houdgreep: corona. Met wereldwijd al miljoenen sterfgevallen is de impact van deze pandemie ongekend. Naast al het leed bracht de pandemie ons ook een enorme berg aan data. Besmettingscijfers, de R-index, vaccinatiegraden, noem maar op. En doorgaans was dit messy data: aan het begin van de pandemie was er enorme schaarste aan testkits. Wie niet getest is, wordt niet gemeten, dus de besmettingscijfers waren toen te laag. En zo zijn er tal van andere aspecten waar rekening mee moet worden gehouden om wijs te worden uit de data. Om echt te begrijpen wat de cijfers vertellen, zijn degelijke statistische analyses nodig. In deze presentatie kijkt Casper Albers met een statistische bril naar de coronacijfers.