Kapteynlezingen

Sinds 2013 organiseert het KNG jaarlijks in samenwerking met Studium Generale Groningen een extra lezing; de Jacobus C. Kapteynlezing. Deze lezing wordt gehouden door een wetenschappelijke coryfee en is toegankelijk voor een breder publiek dan alleen de leden van het KNG.

Op donderdag 20 april 2023 werd de 10e Jacobus C. Kapteynlezing verzorgd door Prof. dr. Anton Zeilinger, winnaar van de Nobelprijs voor de natuurkunde in 2022. Hij is als kwantumfysicus verbonden aan de University of Vienna en gaf in een uitverkochte Aula van het RUG Academiegebouw zijn lezing getiteld “A voyage through quantum wonderland“. Ook werd de lezing online gevolgd door 175 kijkers, via de Livestream op YouTube. De lezing is terug te kijken. Inleider van de spreker was Prof. dr. Douwe Wiersma (bestuurslid KNG). Hij sprak deze tekst uit.

Media-aandacht
Foto-impressie

De Kapteynlezingen zijn vernoemd naar de vermaarde astronoom Jacobus C. Kapteyn (1851-1922), de eerste hoogleraar sterrenkunde aan de RUG en daarnaast ruim 35 jaar van grote betekenis zijnde voor het KNG als bestuurslid (1886-1904) en als voorzitter Wetenschappelijke Afdeling (1904-1921). Meer interessante informatie over het leven en werk van J.C. Kapteyn is te vinden op deze internetsite, opgesteld door oud KNG-voorzitter Piet van der Kruit, zelf ook astronoom.