Kapteynlezingen

Sinds 2013 organiseert het KNG jaarlijks in samenwerking met Studium Generale Groningen een extra lezing; de Jacobus C. Kapteynlezing. Deze lezing wordt gehouden door een wetenschappelijke coryfee en is toegankelijk voor een breder publiek dan alleen de leden van het KNG.

Op donderdag 20 april 2023 zal de 10e Jacobus C. Kapteynlezing worden verzorgd door Prof. dr. Anton Zeilinger, winnaar van de Nobelprijs voor de natuurkunde in 2022. Hij is als kwantumfysicus verbonden aan de University of Vienna en geeft zijn lezing, getiteld “A voyage through quantum wonderland“. Meer informatie en aanmelden.

De lezingen zijn vernoemd naar de vermaarde astronoom Jacobus C. Kapteyn (1851-1922), de eerste hoogleraar sterrenkunde aan de RUG en daarnaast ruim 35 jaar van grote betekenis zijnde voor het KNG als bestuurslid (1886-1904) en als voorzitter Wetenschappelijke Afdeling (1904-1921). Meer interessante informatie over het leven en werk van J.C. Kapteyn is te vinden op deze internetsite, opgesteld door oud KNG-voorzitter Piet van der Kruit, zelf ook astronoom.