Lezing 1837 – Prof. dr. Bert Poolman

SprekerProf. dr. B. Poolman (RUG)
TitelKunnen wij zelf een levende cel in elkaar zetten?
Datum/tijddinsdag 3 november 2020 om 20:00u
(de lezing is verzet van 20 oktober naar 3 november)
LocatieRabo Studio in Forum Groningen, of online (zie Livestream)
(Gebruik mondkapje in het Forum wordt dringend geadviseerd.)
Taalde lezing wordt in het Nederlands gegeven
Aanmeldende fysieke lezing is toegankelijk voor maximaal 30 personen en dit aantal is inmiddels bereikt. U kunt wel op de wachtlijst geplaatst worden door een e-mail te sturen naar kng@rug.nl.
Livestreamde lezing online kan via de livestream op YouTube.
Lezing verzet

Vanwege een corona-geval in zijn directe omgeving, was het helaas voor spreker Prof. dr. Bert Poolman noodzakelijk om in quarantaine te gaan. Hierdoor is de lezing van 20 oktober verzet naar dinsdag 3 november 20:00u. Heeft u zich aangemeld voor de lezing van 20 oktober? Dan vragen wij u om zich opnieuw aan te melden voor 3 november.

Samenvatting

Het maken van leven uit niet-levende moleculen is één van de grootste wetenschappelijke uitdagingen van deze tijd. Begrijpen hoe leven kan ontstaan zal een enorme maatschappelijke en sociale impact hebben, maar heeft ook enorm economisch potentieel: als we begrijpen hoe leven ontstaat zullen we veel beter in staat zijn te begrijpen waarom levende cellen soms ontsporen (‘ziekte’ op cellulair niveau), maar we zullen ook in staat zijn om autonoom werkende systemen te ontwikkelen die complexe functies uitvoeren (microrobots, gerichte medicijnproductie en afgifte). Levende technologie (“living technology”) is het benutten van de principes van het leven in de technologie. Levende technologie herstelt zichzelf, reageert op signalen uit de omgeving en kan evolueren. We zullen in de toekomst op een heel andere manier naar medicijnen kunnen zoeken en diagnose stellen, door levende systemen proberen te sturen en taken autonoom te laten uitvoeren.

De lezing zal een overzicht geven van de stand van zaken in het bouwen van complexe, levende celachtige systemen. De ontwikkelingen in het veld zullen geïllustreerd worden aan de hand van voorbeelden van recent onderzoek.