Lezing 1847 – Prof. dr. ir. Christiaan Both

SprekerProf. dr. ir. Christiaan Both (RUG)
TitelHoe kunnen trekvogels zich aanpassen aan klimaatverandering?
Datum/tijdDinsdag 16 november 2021 om 20:00u
LocatieForum Groningen (filmzaal Camera 5) of online (zie Livestream)
Taal lezingNederlands
Fysiek bijwonen– Aanmelding is noodzakelijk in verband met de catering en kan tot uiterlijk zondag 14 november 17:00u via kng@rug.nl.
– Een geldig coronatoegangsbewijs is vereist (zie informatie hieronder).
– Ontvangst vanaf 19:30u met koffie/thee, rond 20:45u pauze met koffie/thee.
Corona-
toegangsbewijs
– Alleen bezoekers met een geldig coronatoegangsbewijs krijgen toegang tot de zaal.
– U dient uw vaccinatiebewijs of herstelbewijs of recent negatieve testuitslag (via Testen voor Toegang) te tonen via de CoronaCheck-app of een geprinte versie via www.coronacheck.nl/print.
– Neem ook een geldig legitimatiebewijs mee.
– Meer informatie over het coronatoegangsbewijs vindt u hier.
– Let op, het kaartje of papier dat u na uw vaccinatie(s) meekrijgt van de vaccinatielocatie is geen officieel vaccinatiebewijs. Ook het gele boekje is in Nederland ook geen officieel bewijs.
LivestreamDe lezing volgen via de livestream? Dat kan vanaf +/- 19:55u via YouTube. Vooraf aanmelden is dan niet nodig.
Samenvatting

Ieder voorjaar trekken vele miljoenen trekvogels vanuit Afrika naar Europa om te profiteren van de uitbundige rijkdom aan insecten die het voorjaar biedt. Hun leefwijze wordt gekarakteriseerd door op het juiste moment, op de juiste plek te zijn. Hun jaarcyclus is zo geëvolueerd dat ze in Europa maximaal profiteren van de korte insectenpiek. Voorjaren beginnen echter steeds eerder, terwijl trekvogels daar op hun overwinteringsgebied geen weet van hebben. Ons onderzoek aan bonte vliegenvangers laat zien dat vanaf 1980 vliegenvangers moeite hebben zich aan te passen aan het steeds vroegere voorjaar. Vliegenvangers die relatief laat aankomen hebben vooral te lijden, terwijl vroege vliegenvangers juist meer jongen grootbrengen. In eerste instantie zien we ook dat vliegenvangeraantallen sterk afnemen. De afgelopen 20 jaar hebben vliegenvangers zich echter weer zo weten aan te passen dat ze tegenwoordig weer goed gesynchroniseerd met het voorjaar zijn. We kunnen aannemelijk maken dat dit komt door een evolutionaire verandering. Hoe deze evolutie in zijn werk gaat, en hoe de jaarcyclus van vliegenvangers is veranderd als reactie op klimaatverandering zal ik in dit verhaal laten zien.