Lezing 1841 – Dr. Peter Kuipers Munneke

SprekerDr. Peter Kuipers Munneke (IMAU (UU)/NOS)
TitelDe verrassingen van het Noordpoolgebied
Datum/tijddinsdag 9 maart 2021
LocatieRabo Studio in Forum Groningen, of online (zie Livestream)
(Gebruik mondkapje in het Forum is verplicht.)
Taalde lezing wordt in het Nederlands gegeven
Aanmeldenlezing fysiek bijwonen? Dan is aanmelden noodzakelijk en mogelijk tot uiterlijk maandag 8 maart 17:00u, via: kng@rug.nl.
Livestreamlezing online volgen? Dat kan via de livestream op YouTube.
Samenvatting

Vanuit Nederland ligt Spitsbergen dichterbij dan de Canarische Eilanden, en tóch zijn de poolgebieden voor veel mensen een verafgelegen, mysterieuze plaats. Een fascinerende wereld van sneeuw en ijs, waar de gletsjers tot in zee stromen, en de sneeuw er van september tot juni ligt.

Toch treden er op dit moment grote veranderingen op. En dat komt doordat de wereldwijde opwarming in het Arctisch gebied drie keer zo snel gaat als elders. Hoe dat komt, en wat dat betekent, vertel ik in deze lezing. Ik laat ook zien dat de veranderingen niet tot het noordpoolgebied beperkt blijven. Ook in Nederland merken we nu al veranderingen in het weer die gerelateerd zijn tot de opwarming van het noordpoolgebied. Op de lange termijn komt daar natuurlijk de zeespiegelstijging bij.

Hoe meer onderzoek er beschikbaar komt, hoe vaker we toch weer verrast zijn door de schoonheid, maar ook de kwetsbaarheid, van het Noordpoolgebied.